Párhuzam a Halloween és a vezetői lét között?

Párhuzam a Halloween és a vezetői lét között?

vezetői halloween

Párhuzam a Halloween és a vezetői lét között?

Ma van Halloween és ilyenkor mi ijesztgethetné legjobban a vezetőket, mint az, hogy nyakunkon van az év vége!? Mégpedig azért, mert ez az időszak nem csak az ünnepekről és a pihenésről szól, hanem arról is, hogy vállalkozásunk sikeresen zárja ezt az évet, illetve átgondoltan és tervezetten induljon neki az újnak. De mielőtt rátérnék a vezetők év végi feladataira (ezt egy következő cikkben fogom kifejteni), hoztam egy játékos megközelítését a vezetői feladatoknak.

Bár elsőre talán furcsának tűnhet, de valójában több párhuzam is vonható a Halloween és a vezetői feladatok között. És mielőtt bárki azt hinné, hogy a vezetőket szeretném hasonlítgatni a rémisztő zombikhoz, szeretnék mindenkit megnyugtatni, nem ebből az irányból közelítettem meg a témát.

Tervezés és stratégia!

Halloween előtt már hetekkel sok gyerek és felnőtt egyaránt izgatottan tervezik a jelmezüket, a dekorációkat és a programokat. Hiszen nem mindegy, hogy ki milyen jelmezben lesz, hogyan díszítsék fel az otthonukat vagy éppenséggel milyen édességeket készítsenek. Szigorú tervet kell összeállítani arra, hogy ki, mikor és hol lesz, kikkel és hol fog csokit gyűjteni, tököt faragni, jelmezt készíteni.

Ugyanígy van ez a vezetőknél is. Az év végéhez közeledve gondosan át kell gondolniuk, hogyan zárják le az évet, és mi mindent kell még elvégezni, hogy az éves célokat teljesíteni tudják. A hátralévő két hónapban hogyan hangolják össze a munkatársak feladatait, szabadságait, kinek mit kell még elvégeznie a siker érdekében. És persze már foglalkozni kell a jövő évvel is, hiszen biztosítani kell a folyamatosságot, így szükséges a következő év céljait és stratégiáit is felállítani.

Kreativitás és közösség!

A Halloween egy kiváló alkalom a kreativitás kibontakoztatására. Emberek szerte a világon készítenek egyedi jelmezeket, díszítik fel otthonaikat és szerveznek kreatív összejöveteleket és partikat. Ez a kreativitás az üzleti világban is létfontosságú, mivel egy vezetőnek is kreatív megoldásokkal kell reagálnia a vállalati kihívásokra és inspirálnia kell a munkatársait, hogy ők is új és innovatív ötletekkel álljanak elő.

A Halloween alkalmat ad arra is, hogy az emberek közösségben legyenek és közösen alkossanak, együtt ötleteljenek. Mondjuk unalmas is lenne egy egyszemélyes tökparti. Ugyanez a csapatmunka elengedhetetlen egy vállalkozás életében is. Az összetartó, jól működő csapatok sokkal könnyebben oldanak meg problémákat és érnek el eredményeket. Egy vezetőnek pedig az a feladata, hogy létrehozza, támogassa és inspirálja a saját munkahelyi közösségét.

Meglepetések és rugalmasság!

A Halloween szerves részei a meghökkentő és váratlan helyzetek, illetve a meglepetések sorozata. Ezek megfelelő kezeléséhez pedig elengedhetetlen a rugalmasság, a változtatásra való hajlandóság. A vállalkozások világában pedig ugyanúgy szükség van a változások felismerésére és kezelésére, hiszen a piaci kihívásokat gyors és rugalmas reakciókkal lehet a legjobban kordában tartani.

És hogy milyen konkrét tevékenységeket, feladatokat ajánlott elvégeznie egy vezetőnek és hogyan tud az év végi hajtásra fellkészülni?
Erre a kérdésre novemberi cikkeimben fogok választ adni.

Ha pedig szeretnél többet tudni a vezetői feladatokról, akkor jelentkezz következő képzésemre, amely 2023. november 22-én indul.

A részleteket itt tekintheted meg: HR alapok vezetőknek!