Mire figyeljünk az önéletrajz megírásakor?
Mire figyeljünk az önéletrajz megírásakor?

Mire figyeljünk az önéletrajz megírásakor?

Kedves Önéletrajzíró!

Álláskeresés során elkerülhetetlen, hogy önéletrajzot küldjünk magunkról. Ez sokszor nehéz, mert nem ismerjük a másik felet és nem tudjuk pontosan, hogy milyen elvárásokkal állunk szemben. Mi az, ami fontos a megítélésünk szempontjából és mi az, ami lényegtelen. Összeszedtem néhány követelményt, amire mindig érdemes odafigyelni az önéletrajz összeállításánál.

Egy önéletrajz értékelésének alapvetően két szempontja van, a tartalom és a forma.

A tartalom szempontjából bizonyos kötöttségeknek meg kell felelni. Ezek azok az információk, amelyek alapján első körben az adott cég ki tudja szűrni, hogy az általuk megfogalmazott elvárásoknak megfelelünk-e vagy sem.

Ezt egészíti ki az önéletrajznak a külalakja. Önéletrajzunk kinézete támogathatja a pozitív megítélésünket, de ugyanakkor negatív irányba is eltolhatja a rólunk kialakított első benyomást.

Az önéletrajzban az alábbi témaköröket javaslom minimum jelleggel feltüntetni:

  • személyes adatok (elérhetőségek)
  • profil, személyes cél
  • tapasztalat
  • tanulmányok
  • nyelvismeret
  • készségek/kompetenciák

Ezeken kívül ki lehet még térni a referenciákra, publikációkra és egyéb elért eredményekre is.

Milyen legyen az önéletrajz tartalma?

A tartalmat illetően javasolt a lényegre szorítkozni. Ne legyen túl terjengős és hosszú, azonban legyen benne minden olyan információ, amely a megpályázott pozíció szempontjából releváns lehet.

A profilnál célszerű 1-2 mondatban összefoglalni, hogy mik a személyes céljaink, mit szeretnénk közvetíteni, véghez vinni a munkánk során, milyen elvek mentén kívánjuk azokat elérni. Ez akár lehet egy mottó, egy célkitűzés is. Persze fontos, hogy kapcsolódjon a megpályázott munkakörhöz vagy a cég profiljához.

A tapasztalatok és tanulmányok felsorolásánál, főleg ha hosszú a lista, javaslom azokat fordított időrendi sorrendben felsorolni. Lehetőleg az első helyen felsorolt (azaz a legutolsó) munkahelynél legyenek feltüntetve azok a tapasztalati elemek, amelyek alátámasztják, hogy alkalmasak vagyunk a kiszemelt pozícióra.

Sokan szeretik személyesebbé tenni az önéletrajzukat szabadidős tevékenységek megjelölésével. Véleményem szerint túl sokat nem tesz hozzá az összképhez, mivel általában mindenki úgyis olvas, kirándul és sportol. Még akkor is, ha ez köszönőviszonyban sincs a valósággal. Azonban ha rövidnek tartjuk az önéletrajzunkat, akkor érdemes lehet beleírni, mert ennyivel több információt tudunk megosztani magunkról.

Hogyan nézzen ki az önéletrajzunk?

A külalak tekintetében – a közigazgatáson kívül – nincs semmilyen megkötés, mindenki a saját maga képére szabhatja az önéletrajzát. Az a fontos, hogy kellően tagolt és átlátható legyen, kerüljük a túlzsúfolt hatást. Személy szerint én a letisztult és elegáns önéletrajz híve vagyok, azzal biztos nem lőhetünk mellé.

Rengeteg mintát lehet találni az interneten. A word-nek, a publishernek és a canvanak is vannak nagyon jó sablonjai, illetve akár lehet tervezni sajátot is, kinek hogy tetszik.

Az önéletrajz lehetőleg ne legyen 2 oldalnál több és a legfontosabb információkat igyekezzünk úgy helyezni, hogy az az első oldal 2/3-ánál legyenek. Kinyomtatott szöveg esetén kb. az az a mező, amit egyből meglátunk, így az ragad meg a leginkább.

Nagyon fontos, hogy az önéletrajzban ne legyen helyesírási hiba és a szerkesztések jól legyenek megoldva. Ez az első találkozási pont, ez lesz az első benyomás alapja, és sok mindent le lehet szűrni egy jól, de akár egy rosszul megírt önéletrajzból. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor inkább kérjünk segítséget a formázáshoz és a hibák kiszűréséhez.

Apróságnak tűnik, de mindig figyeljünk a fájlnévre. Lehetőleg az önéletrajzot és a hozzá kapcsolódó dokumentumokat (pl. bizonyítvány) fűzzük össze egy pdf fájlba. Soha ne kismillió részletben küldjük el és főleg ne wordben. Ha kérnek motivációs levelet, akkor azt külön pdf fájlként küldjük meg, esetleg összekapcsolva a kísérőlevéllel.

Amennyire lehetséges az önéletrajzunkat tartalmilag és formailag is szabjuk az adott cégre. Nézzük meg a cég honlapját, hogy milyen színvilággal, betűtípussal operálnak, nem szabad lemásolni, de hozzá lehet igazítani önéletrajzunk kinézetét. A tartalmat is lehet a cégről szerzett benyomások alapján módosítani.

Fényképpel vagy anélkül?

A fényképes önéletrajzzal kapcsolatban alapvetően két nézet uralkodik. Vannak, akik esélyegyenlőségi szempontok miatt ellenzik a fotó elhelyezését, mivel így a jelentkezők megítélése nem feltétlenül a szakmai rátermettségük alapján történik. Ugyanakkor a másik oldal úgy vélekedik, hogy az önéletrajz az első találkozás a jelentkezővel és a megfelelő benyomás kialakításához a fénykép nagyban hozzájárul.

Tény, hogy a fényképes önéletrajzot beküldő jelentkezők jobban bevésődnek, mivel az agyunk jobban megjegyez olyan dolgokat, amelyhez konkrétumokat, képeket tud párosítani.

Milyen személyes adatokat adjunk meg?

A személyes adatoknál véleményem szerint elegendő az elérhetőségi adatokat feltüntetni, azokat azonban pontosan, mert elég egy elütés és máris elérhetetlenné válunk. Születési időpont, állampolgárság, családi állapot megjelölése nem releváns információ, így ezeket én elhagynám. Lakóhelyt város szintjén, Budapest esetén a kerület megjelölésével ajánlom megadni.

Lehetőleg kerüljük a vicces vagy annak tűnő e-mail címeket. Sosem kelt jó benyomást és senkit nem fognak komolyan venni, ha a csilinyuszi@valami.hu vagy a potter007@példa.hu címen várja az értesítést.

Vigyázzunk azonban arra, hogy mástól átvett minta esetén mindent írjunk felül. Annál nincs kellemetlenebb, ha egy irodavezetői munkakörre benyújtott pályázatban egy pék vagy egy gyógytornász kompetenciái vannak (vagy fordítva), mert éppenséggel nem figyeltünk és benne maradt.

Ügyeljünk arra, hogy a közösségi felületeken elérhető profiljaink legyenek összhangban az önéletrajzunkkal. Bár nem éppen etikus, ennek ellenére mégis gyakori, hogy ezeken a fórumokon is a utánanéznek a jelentkezőknek a munkáltatók. Az elérhetőségeknél akár fel is lehet tüntetni, hogy hol jelenünk meg a közösségi médián belül, de leginkább a linkedIn profil megjelölése a jellemző.

Mire figyeljünk a pályázatunk beküldése során?

Minden esetben csatoljunk a pályázatunk mellé kísérőlevelet, amelyben leírjuk, hogy kik vagyunk és milyen pozícióra jelentkezünk. Össze lehet foglalni akár néhány mondatban az önéletrajzunk fontosabb elemeit is, ezzel kiemelve a lényeget.

Sok helyen kérnek az önéletrajz mellé motivációs levelet, de ha nem, akkor is érdemes csatolni. Ezt mindig a nulláról írjuk meg, soha ne egy előzőt írjunk át, mert valami nem odaillő biztos, hogy bennemarad. A terjedelmét illetően 1 oldal legyen, amelyben kifejtjük, hogy miért szeretnénk annál a cégnél dolgozni, miért vagyunk alkalmasak az adott munkakörre, mit adhatunk mi hozzá a cég sikeréhez. Igyekezzünk ne csak általánosságokat, hanem konkrétumokat is beleírni, bár tudom, hogy ez sokszor elég nehéz, főleg, ha nem ismerjük az adott céget.

Minden esetben vegyük a fáradtságot és konkrét személynek címezzük a csatolandó kísérőlevelet. Még akkor is, ha a hirdetésben nem adnak meg konkrét személyt. Ne elégedjünk meg a Tisztelt Hölgyem/Uram! megszólítással, mert abból csak az tűnik ki, hogy küldözgetjük az önéletrajzunkat mindenféle, de végeredményben teljesen mindegy számunkra, hogy hol landol.

Ha kikerestük az adott munkakörhöz tartozó vezető nevét és beosztását, az azt fogja sugallani, hogy foglalkoztunk a céggel, utána néztünk, készülünk a velük való találkozásra. Ez mindenképpen jó pont lesz.

Triviális, azonban sajnos sokan mégis elfelejtik, hogy mindig tartsuk be az udvariassági szabályokat. A motivációs levélben és a kisérőlevélben/e-mailben is mindig legyen megfelelő megszólítás és elköszönés, valamint írjuk is alá a leveleket (még, ha csak géppel is).

Sok sikert kívánok!